Bel ons 0181-841078 | ma-vr  09.00 - 17.30 uur | za: Op afspraak

Van donderdag 9 mei t/m zondag 12 mei zijn wij gesloten

Bel ons  0181-841078 | ma-vr  09.00 - 17.30 uur | za: Op afspraak

Van donderdag 9 mei t/m zondag 12 mei zijn wij gesloten

Microsoft: pc's met antivirus en laatste updates zijn veilig

Microsoft heeft laten weten dat iedereen die een antivirusprogramma op zijn pc heeft en de laatste updates van Windows heeft geïnstalleerd veilig is voor de huidige golf van ransomware-aanvallen. Een gratis antvirusprogramma is daarvoor al voldoende.
Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat er samengewerkt wordt met gedupeerden om te kijken hoe de schade kan worden opgelost.

 

Zeker 99 landen getroffen

Vanavond werden tienduizenden computers in zeker 99 landen platgelegd door een wereldwijde aanval van een zogeheten ransomware-virus. Het virus blokkeert elke pc volkomen en laat alleen nog een scherm zien waarin gezegd wordt dat er 300 dollar in bitcoins moet worden betaald om de pc weer aan de praat te krijgen. Omdat het bedrag in bitcoins wordt geëist, is de ontvanger van het geld niet te achterhalen.
Voor zover bekend is er voor een eenmaal besmette pc geen manier om deze nog te ontgrendelen. De enige oplossing is dan een backup terugzetten of betalen aan de hackers en maar hopen dat ze de computer inderdaad weer herstellen.

 

Bijlage bij e-mail

Deze virussen komen vaak een computer binnen via een bijlage bij een e-mail, maar het staat niet vast of dat bij deze aanval ook het geval is. Wel is duidelijk dat als er eenmaal één pc in een netwerk is besmet, het virus zichzelf verspreidt door het netwerk. Daardoor zijn vooral grote bedrijven extra kwetsbaar: slechts een enkele werknemer hoeft een besmet mailtje te openen en alle pc's in het bedrijf kunnen worden uitgeschakeld.
Het virus maakt gebruik van een al enkele maanden oud beveiligingslek in Windows waarvoor Microsoft al een update had uitgevoerd.


laatst geplaatste nieuwsbericht