Bel ons 0181-841078 | ma-vr  09.00 - 17.30 uur | za: Op afspraak

Bel ons  0181-841078 | ma-vr  09.00 - 17.30 uur | za: Op afspraak

Waarschuwing voor nieuwe cyberaanval: let op bij aanzetten computer

Beveiligingsexperts waarschuwen voor een nieuwe verspreidingsgolf van ransomware bij het aanzetten van de computers aan het begin van de werkweek. Sinds vrijdag zijn tienduizenden computers in tientallen landen getroffen door cyberaanvallen.
Bij de aanval werden Windows-computers over de hele wereld gegijzeld door WanaCrypt0r-ransomware. Heeft de infectie een computer overgenomen dan gaat die op slot en kan een gebruiker niet meer bij zijn bestanden.
De politie adviseert consumenten en bedrijven alert te zijn bij de start van de nieuwe werkweek. Ze kunnen zich wapenen tegen ransomware door updates direct te installeren, antivirusprogramma’s te gebruiken en back-ups te maken van de gegevens op de computers.

 

Criminaliteit gefinancierd

Als je computer besmet is met de ransomware, wordt voor het ontsleutelen van de systemen en bestanden geld gevraagd. De criminelen vragen 300 dollar losgeld in bitcoin per gegijzelde pc. Als dat niet binnen drie dagen wordt betaald, dan worden alle bestanden op de computer gewist.
De politie raadt dat mensen ten zeerste af. "Hiermee wordt deze criminaliteit gefinancierd en in stand gehouden. Het is allerminst zeker of betaling leidt tot het vrijgeven van de bestanden", aldus de politie.


laatst geplaatste nieuwsbericht